Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Weer grote ijsberg afgebroken

  •  
27-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pine Island gletsjer

© Scheur in de Pine Island gletsjer (2011). Bron: NASA / DMS

Opnieuw is er een grote ijsberg afgebroken van Antarctica en op drift geraakt. Het gaat om een ijsmassa van circa 265 vierkante kilometer, zo blijkt uit satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het gevaarte scheurde af van de Pine Island-gletsjer bij de Amundsenzee.

Instabiel

Het lijkt erop dat de nieuwe berg instabiel is, meldt onderzoeksorganisatie British Antarctic Survey (BAS). "Het laat kleinere ijsbergen achter terwijl het langzaam naar open zee drijft", aldus de BAS, die erop wijst dat geen enkele gletsjer op Antarctica zo snel smelt als die op Pine Island. 
Het gevaarte komt wat betreft omvang niet in de buurt bij de enorme ijsberg die zich eerder dit jaar losmaakte van de Zuidpool. Die ijsberg had een omvang van bijna 6000 vierkante kilometer en was daarmee ongeveer twee keer zo groot als Luxemburg. De nieuwe berg heeft de omvang van een grote stad.
Wetenschappers vermoeden dat er iets vreemds aan de hand is met de Pine Island gletsjer. De gletsjer smelt anders dan andere gletsjers: in plaats van te smelten aan de zijkanten, ontstaan er scheuren in het midden van de gletsjer. Waarschijnlijk worden deze scheuren veroorzaakt door de stijgende temperatuur van het zeewater onder het ijs. 

Meer over:

ijsberg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.