Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wegdek van zonnepanelen in Utrecht

  •  
29-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zonnepaneel - vrij gebruik pixabay
Het verkeer bij Kockengen rijdt vanaf dit najaar over een wegdek van zonnepanelen. De provincie Utrecht en bouwbedrijf BAM leggen op een stukje provinciale weg een rijkstrook van 20 meter aan met de panelen.

Test

De aanleg van het wegdek is een experiment om ervaring op te doen met de nieuwe techniek. Beide partijen willen onder meer uitvinden welk rendement de panelen opleveren en hoe de materialen zich houden op een de drukke provinciale weg N401. De in Frankrijk geproduceerde 'zonnemat' heeft een beschermlaag die de zonnecellen bestand moet maken tegen zwaar verkeer.

Verwarming

Verder wordt er onderzocht of het asfalt minder onderhoud nodig heeft door de zonnemat en of het mogelijk is om met de opgewekte energie het wegdek te verwarmen in de winter. Dat scheelt strooiwagens gladheid.
Het proefproject gaat twee jaar duren. De voorbereidingen zijn al begonnen, volgens BAM.
Bron: ANP

Meer over:

zonnepanelen, wegdek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.