NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Wegwerpbeker niet beter

  plastic_beker.jpg

  Op het werk is een plastic wegwerpbeker niet perse beter voor het milieu dan een afwasbare mok. De gevolgen voor het milieu van beide soorten bekers kunnen zo laag mogelijk worden gehouden door ze op de goede manier te gebruiken. Dit blijkt uit bronnenonderzoek door Milieu Centraal. Volgens Stichting Disposables Benelux zijn plastic bekers milieuvriendelijker. Het bedrijf haalde er de pers mee door te verwijzen naar een TNO-onderzoek.

  Milieuvriendelijk gebruik betekent meer kopjes koffie of thee uit dezelfde beker drinken zonder tussendoor af te wassen. Bij stenen mokken, koppen en schotels heeft vooral het afwassen gevolgen voor het milieu. Het meest milieuvriendelijk is het om de bekers in een volgeladen, energiezuinige vaatwasser af te wassen. Maar in een afwasteiltje met de hand kan ook. Afwassen onder de warme kraan die maar doorstroomt verdubbelt de milieugevolgen.

  Grondstoffen
  Voor wegwerpbekertjes geldt dat ze vooral veel grondstoffen kosten en afval veroorzaken. Wegwerpbekertjes zonder bekerhouder kunnen na gebruik het beste worden ingezameld, zodat het plastic opnieuw gebruikt kan worden. Alleen dan is de milieubelasting gelijk aan de afwasbare beker. Wanneer plastic bekers na gebruik in het afval belanden hebben ze twee keer zoveel gevolgen voor het milieu.

  In de praktijk worden plastic bekers slechts met 500 tegelijk ingezameld. Dat is thuis niet mogelijk. Milieu Centraal ziet thuis liever een afwasbare beker die milieuvriendelijk wordt gebruikt en afgewassen.

  Papier
  Natuurlijk bestaat er naast de plastic beker en de afwasbare mok ook nog het papieren bekertje. Dat veroorzaakt minder broeikasgassen. Papier kost wel veel gebruik van land, door de bomen die nodig zijn om papier van te maken. Wanneer de broeikasgassen van plastic wegwerpbekertjes en afwasbare mokken worden omgerekend in landgebruik, zoals Milieu Centraal heeft gedaan, hebben de papieren bekertjes geen voordeel meer.

  In het onderzoek van TNO is landgebruik niet meegenomen om soorten bekers te vergelijken. De giftigheid van elektriciteitsopwekking waarmee in dit onderzoek is gerekend, is niet algemeen wetenschappelijk aanvaard, maar gaf wel de doorslag bij de conclusies. Stichting Disposables Benelux en TNO zijn op de hoogte van het bronnenonderzoek van Milieu Centraal. TNO houdt vast aan de eigen conclusies.

  Bron: Milieucentraal

  Geplaatst in: Nieuws