NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Wegwerpplastic in de ban

  wegwerp plastic
  bron: pixabay

  Het is enorm vervuilend en wordt maar luttele minuten gebruikt: wegwerpplastic. Van al het afval in de wateren binnen de Europese Unie is 85 procent plastic. Om deze plastic soep te verkleinen heeft het Europees Parlement besloten dat wegwerpplastic vanaf 2021 moet worden verboden. Het gaat onder meer om rietjes, bestek, borden, ballonstokjes en roer- en wattenstaafjes. Het voorstel houdt niet in dat álle wegwerpplastic wordt verboden. Het gaat alleen om plastic dat de meeste vervuiling veroorzaakt en na eenmalig gebruik direct wordt weggegooid, vaak in zee of de natuur.

  Sigarettenfilters

  Het Europarlement wil ook dat negen op de tien plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Daarnaast moet viervijfde van alle sigarettenfilters met kunststoffen in 2030 zijn vervangen door milieuvriendelijkere stoffen. Om fabrikanten van afval zoals snoepwikkels en sigarettenfilters te stimuleren met alternatieven, moeten ze gaan meebetalen aan het opruimen van het afval en het verwerken er van. Ook van de consumenten wordt medewerking verwacht. Op etiketten van producten als maandverband, vochtige doekjes en ballonnen komen extra mededelingen te staan over de schadelijkheid voor het milieu. Ook moet je daar kunnen gaan lezen of er kunststof in het product zit. De hoop is dat mensen hierdoor minder in het milieu werpen.

  Merijn Tinga de plasticsurfer

  Het besluit van het Europees Parlement betekent niet dat het verbod op wegwerpplastic per 2021 definitief is. Allereerst moeten de Milieuministers van de EU-lidstaten zich er nog over uitspreken. Vervolgens moeten de regels nog in nationale wetgeving worden omgezet. Kortom het kan nog wel even duren voordat het besluit daadwerkelijk ingevoerd wordt. Voor Merijn Tinga de Plastic Soup Surfer is het een mooie stap in de goede richting: " Drie jaar geleden spraken we nog over de afschaffing van statiegeld in Nederland en kijk nou eens hoe ver we nu zijn. Het gaat echt snel !”

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media