NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Weidevogels horen bij Terschelling

  Koeien terschelling

  Weidevogels horen bij Terschelling, en boeren ook. Op het eiland zijn er meerdere boeren die een economisch gezond boerenbedrijf combineren met de zorg voor het landschap, biodiversiteit en de weidevogels. Een van deze zogenaamde weidevogelboeren is Egbert Zorgdrager. Al jaren houdt hij succesvol rekening met weidevogels.

  Voedsel in de wei

  Door laat te maaien, plasdras gebied te maken, en te zorgen voor een kruidenrijk landschap probeert Zorgdrager het zo goed mogelijk te doen voor de weidevogels. Zo hebben de vogels voldoende voedsel en blijven de kuikens verscholen in het hoge gras tot ze kunnen vliegen. Daarnaast is het wad, achter de dijk, natuurlijk een fantastische foerageerplek, waar met eb volop voedsel aanwezig is.

  Naast de weidevogels zorgt hij ook goed voor de visdiefjes en meeuwen op zijn weilanden. Het is bijvangst, zoals hij dat noemt, maar toch wacht hij met maaien tot de meeuwenkuikens groot zijn geworden. Het vogelvriendelijk boeren combineert hij met zijn melkkoeien, die voldoende melk geven om rond te komen. Op het boerenbedrijf waan je je in een prachtig bijna oer-Hollands polderlandschap. 

  Geplaatst in: Fragment TV

Media