Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wereldpremière Winterkoninkje

  •  
19-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Tekenaar Peter van Straaten vroeg in Vroege Vogels: "De zang van een winterkoninkje is echt muziek. Kan een pianist daar geen compositie van maken?". Zijn verzoek is gehonoreerd: deze zondag is de wereldpremière op het podium in Soest. En op de radio.
In de aanloop naar de Vogel Top 100 was Van Straaten ambassadeur voor de fitis. Die wou hij uitgevoerd horen op klarinet of hobo (daar wordt aan gewerkt, Peter!). Maar nu hij toch verzoeknummers indiende: "Dat sprankelende geluid van dat kleine winterkoninkje, dat ís al muziek. Volgens mij moet een componist daar iets heel moois van kunnen maken."
Henk-Doeke Odinga nam de uitdaging aan. Zijn compositie beleeft zondagmiddag 21 maart om 15.00 uur de wereldpremiere op het podium van Artisjok in Soest. Dat gebeurt in het programma 'Water Dat Van Zilver Is'. Maar de allereerste uitvoering is uiteraard in Vroege Vogels.
In de radio-uitzending speelt Odinga het stuk en hij vertelt over de manier waarop hij componeerde. "De zang van het winterkoninkje gaat zo snel dat je sommige hoge korte toontjes met het blote oor niet kan horen. Ik heb een opname elektronisch twee keer vertraagd en toen de tonen genoteerd. Vervolgens heb ik alles weer netjes een octaaf verhoogd zodat het wel in de goede toonsoort staat. Alleen het tempo van het vogeltje haal ik niet. Dat lukt waarschijnlijk geen enkele pianist. Een stukje waar het winterkoninkje vijf seconden over doet speel ik nu in negen tellen."
Informatie over het optreden in Soest: Artisjok
De website van Henk-Doeke Odinga
Foto: jong winterkoninkje van Vroege Vogels Foto's (LidideBoer)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.