Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wie wil er een miljoen?

  •  
16-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
miljoenpoot_04.jpg
Speciaal voor het jaar van de bodem maakte Vroege Vogels een miljoenpotenzoekkaart. Ons land kent meer dan 50 soorten van deze nuttige dubbelpoters. Zondag duiken we met Matty Berg – hij weet alles van miljoen- en ook duizendpoten - de bodem in bij Stadzigt, op zoek naar de veelvoeters.
Miljoenpoten - Diplopoda oftewel dubbelpotigen - hebben hun naam inderdaad aan hun pootjes te danken. Ze hebben er weliswaar geen miljoen, maar wel twee paar per lichaamssegment. Dat dubbele paar poten is het belangrijkste kenmerk waarmee je een miljoenpoot in het veld kunt onderscheiden van een duizendpoot, die slechts één paar poten per segment heeft.
miljoenpoten
Fotograaf: Riekev
Wereldwijd zijn er 8000 soorten miljoenpoten bekend, maar deskundigen schatten de totale miljoenpotenfauna op maar liefst 80.000 soorten. In Nederland hebben we ruim 50 soorten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.