Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wiebes: sluiting kolencentrales via verbod

  •  
13-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kolencentrales Maasvlakte

© Kolencentrales op de Maasvlakte. Links de nieuwe, rechts de oude. Fotograaf: Zandcee - Wikimedia Commons

De sluiting van de laatste kolencentrales in Nederland is het beste te bereiken door een verbod op het gebruik van kolen voor de productie van elektriciteit. Die maatregel ligt het meest voor de hand en is het meest geschikte middel. Dat meldt minister Eric Wiebes vanEconomische Zaken en Klimaat woensdag aan de Tweede Kamer.

Ingrijpende stap

Wiebes benadrukt dat zo'n stap nogal ingrijpend is voor de eigenaren van de kolencentrales. Hij vindt een zorgvuldige voorbereiding van het besluit dan ook van het grootste belang. Begin 2018 komt hij met een verdere uitwerking. Het kabinet wil dat de centrales uiterlijk in 2030 dicht zijn. Zo moet de uitstoot van het milieuvervuilende CO2 worden teruggedrongen.
Greenpeace is blij met de boodschap van Wiebes. "Een dergelijke sluitingswet geeft alle partijen duidelijkheid, maar veel hangt af van de sluitingsdatum. Sluiting pas in 2030 zorgt voor onnodig vele miljoenen tonnen extra CO2 in de lucht, terwijl het klimaat al razendsnel verandert. Snelle sluiting van kolencentrales is goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid van alle Nederlanders", aldus Willem Wiskerke, c ampagneleider klimaat & energie  bij Greenpeace.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.