Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Wildbeheer moet op de schop'

  •  
20-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
wildzwijn_15.jpg
Het nulstandsbeleid voor edelherten en wilde zwijnen moet vervangen worden door een nulschadebeleid, vindt onderzoeker Hugh Jansman van WUR. Nu nog mogen deze dieren alleen officieel rondlopen in enkele toegestane leefgebieden zoals de Veluwe en de Oostvaardersplassen. Daarbuiten mogen ze bejaagd worden.Jansman vindt het beleid achterhaald.

Schade

Wilde zwijnen en edelherten komen op meerdere plekken buiten die gebieden voor en zijn daar door hun aantallen, steeds moeilijker weg te krijgen. De samenleving wil ook graag meer wilde dieren in de natuur. Terreinbeheerders als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zien dat gebieden extra bezoekers trekken als deze dieren aanwezig zijn. Alleen boeren rond de natuurgebieden zijn niet altijd blij met deze ontwikkelingen, omdat de aanwezigheid van vooral wilde zwijnen schade geeft aan hun gewassen.

Bufferzone

Jansman pleit voor een bufferzone rond de gebieden waar de zwijnen voorkomen, zodat er minder schade ontstaat. 'Creëer een zone of fear  door recreatie en mountainbike - en wandelpaden rond de kernnatuur aan te leggen. In die bufferzone zou de landbouw geëxtensiveerd moeten worden, zodat er ook geen schade kan ontstaan,' aldus Jansman.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.