NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 'Wildbeheer moet op de schop'

  wildzwijn_15.jpg

  Het nulstandsbeleid voor edelherten en wilde zwijnen moet vervangen worden door een nulschadebeleid, vindt onderzoeker Hugh Jansman van WUR. Nu nog mogen deze dieren alleen officieel rondlopen in enkele toegestane leefgebieden zoals de Veluwe en de Oostvaardersplassen. Daarbuiten mogen ze bejaagd worden.Jansman vindt het beleid achterhaald.

  Schade

  Wilde zwijnen en edelherten komen op meerdere plekken buiten die gebieden voor en zijn daar door hun aantallen, steeds moeilijker weg te krijgen. De samenleving wil ook graag meer wilde dieren in de natuur. Terreinbeheerders als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zien dat gebieden extra bezoekers trekken als deze dieren aanwezig zijn. Alleen boeren rond de natuurgebieden zijn niet altijd blij met deze ontwikkelingen, omdat de aanwezigheid van vooral wilde zwijnen schade geeft aan hun gewassen.

  Bufferzone

  Jansman pleit voor een bufferzone rond de gebieden waar de zwijnen voorkomen, zodat er minder schade ontstaat. 'Creëer een zone of fear door recreatie en mountainbike - en wandelpaden rond de kernnatuur aan te leggen. In die bufferzone zou de landbouw geëxtensiveerd moeten worden, zodat er ook geen schade kan ontstaan,' aldus Jansman.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media