NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Wilde bijen maken hun nesten van plastic

  Behangersbij https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Megachile_Bee_06.jpg
  Behangersbij - Stanislav Krejcík (wikipedia)

  Onlangs zagen onderzoekers dat enkele wilde bijen die hun nesten maakten in Argentijnse landbouwvelden daarvoor niets anders gebruikten dan dun plastic verpakkingsafval afkomstig van boerderijen.

  Onderzoekers van het Argentijnse Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (het nationale instituut voor agrarische technologie) bouwden in 2017 en 2018 een soort bijenhotels voor wilde bijen. Die maken, in tegenstelling tot bijensoorten die leven in een grote korf met een koningin en werksters, een nest waarin alleen zij een eitje leggen. De constructies van de onderzoekers bestonden uit lange, rechthoekige ruimtes met een kleine opening. Daardoor konden de wilde bijen naar binnen kruipen en de ruimtes vullen met bladeren, twijgjes en modder.

  Stukjes plastic

  Drie van in 63 gebouwde houten nesten bleken volledig met plastic bekleed door de behangersbij. De stukjes plastic, die qua omvang en vorm op nagels van een hand leken, waren zorgvuldig door de bijen vormgegeven en in een overlappend patroon in het nest gerangschikt. Gezien het gebruikte materiaal denken de onderzoekers dat het plastic afkomstig was van een plastic zak of plasticfolie, dat qua structuur lijkt op de blaadjes die de bijen normaal gesproken gebruiken om hun nesten mee te bekleden.

  Een van de drie plastic nesten was niet voltooid, dat wil zeggen dat het niet door de bij was gebruikt om haar eitje te leggen, meldt het wetenschappelijke tijdschrift Science Alert. In de andere twee was een van de larven gestorven en werd de ander niet aangetroffen door de onderzoekers, wat volgens hen een teken was dat het diertje gezond en wel was vertrokken.

  Bron en meer lezen: National Geographic

  Geplaatst in: Nieuws