Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde bijen-praat

  •  
18-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
Behangersbij.jpg
In ons land leven ongeveer 350 soorten wilde of solitaire bijen. Deze solitaire bijen hebben geen koningin maar maken hun nest in hun eentje. De verschillen tussen de soorten solitaire bijen zijn groot en elke familie heeft zo zijn eigen eigenschappen.
Zijdebijen danken hun naam aan het feit dat ze hun nest aankleden met een vloeistof die een zijdeglans geeft.
Metselbijen maken hun nest op allerlei plaatsen: in holle plantenstengels maar sommige zelfs in een leeg slakkenhuisje! Metselbijen zijn ontzettend goede bestuivers en zijn graag geziene gasten in de boomgaarden. De rosse metselbij kan naar jouw eigen tuin gelokt worden door het ophangen van een nestkastje voor metselbijen: vaak zijn het bundels van riet of bamboe in een houder geplaatst. Er zijn verschillende te koop maar zorg er altijd voor dat het uiteinde van de stengel dicht is.
Groefbijen kun je, als je goed oplet, herkennen aan een groefje op het achterlijf van de vrouwtjes. Vaak zie je ze op bloemen van composieten: biggekruid maar ook paardenbloem en korenbloem behoren tot deze familie.
Behangersbijen slapen op een bed vol rozenblaadjes. Als u rozen in uw tuin heeft, kan het gebeuren dat een perfect gesneden stukje van een blad ontbreekt. Hier is een behangersbij aan het werk geweest. Ze bekleden hun nest met stukjes rozenblad. Ook zij vliegen op leden van de composietenfamilie maar ook op vlinderbloemigen.
Binnen de solitaire bijen kennen we generalisten en specialisten. Generalisten nemen genoegen met een groot aantal soorten bloemen. De specialisten zijn afhankelijk van het stuifmeel van bepaalde planten. De heggenrankbij is zo’n specialist. Deze soort leeft alleen van stuifmeel van de mannelijke bloemen van de heggenrank. Verdwijnt deze plant, dan verdwijnt ook de heggenrankbij.
Klokjesbijen zijn ook specialisten: je kunt ze aan het werk zien op klokjesbloemen zoals campanula. Ze nestelen in holle stengels maar je kunt ze ook lokken met een bijenhotel.
Ongeveer 56% van de wilde bijen staan op de rode lijst. Maak je tuin daarom geschikt voor deze solitairen door ze de juiste planten en nestgelegenheid aan te bieden. En steun de Bijenstichting met hun werk voor de (wilde) bijen.
Foto: behangersbij van Grasnie.
Nieuwste foto's van Grasnie op Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.