Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde dieren uitgebuit voor selfies

  •  
04-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Luiaard selfie

© luiaard, bron: world animal protection

Luiaards in de Amazone lijden dagelijks onder de groeiende trend van selfies op social media. Dat blijkt uit onderzoek van de internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection. Ook andere Zuid-Amerikaanse exoten, zoals vogels, anaconda’s, dolfijnen, kaaimannen en reuzenmiereneters worden gelokt, gevangengehouden en mishandeld.

Selfietrend met wilde dieren

World Animal Protection deed onderzoek naar het gebruik van wilde dieren voor selfies. Er blijkt een enorme selfietrend met wilde dieren te zijn. Op Instagram is sinds 2014 het aantal selfies met wilde dieren bijna met 300 procent gestegen. Hiervan gaat het bij 40 procent om een ‘slechte’ selfie waarop iemand een wild dier knuffelt, vasthoudt of er anderszins onverantwoord mee omgaat. Voor deze selfies worden wilde dieren uit hun natuurlijke omgeving gehaald en gevangengehouden om door gidsen gebruikt te worden voor toerisme. De dieren overlijden vaak door stress, ziekte en verwondingen. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 20 procent van de diersoorten met uitsterven wordt bedreigd en meer dan 60 procent van de gebruikte soorten is beschermd.   

Selfies met luiaards

De luiaard is het populairste dier onder ‘selfie’ toeristen door zijn schattige voorkomen. Luiaards zijn echter fragiel en hebben 15 tot 18 uur slaap per dag nodig. Ook hebben zij voldoende beweging nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Als luiaards ingezet worden betekent dit direct levensgevaar voor de dieren. De dieren die in het toerisme belanden, leven vaak niet langer dan zes maanden. 

Richtlijnen voor selfies

World Animal Protection roept lokale overheden op om wetten te handhaven en er zo voor te zorgen dat reisbureaus en reizigers de huidige wetten rond dierenwelzijn naleven. Ook lanceren zij richtlijnen voor selfies met wilde dieren, waarmee toeristen worden gevraagd zich te houden aan regels voor het maken van selfies: alleen in de vrije natuur en op afstand.   
rivierdolfijn selfie

© rivierdolfijn, bron: world animal protection

Rivierdolfijn in de Amazone - bron World Animal Protection
Bron: Wold Animal Protection
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.