Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde gans op het menu

  •  
11-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
IMG_20151210_174639274.jpg

© Adriaan Guldemond en chefkok Lucas Jeffries

Wat gebeurt er met de duizenden ganzen die in Nederland worden geschoten? Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) is, in samenwerking met groothandelaren en verwerkers van wild vlees, Agrarische Natuurvereniging Water, Land en Dijken de campagne 'Ga voor gans' gestart. Ze willen verspilling tegengaan en gedode wilde gans aanbieden aan consumenten.
Waarom worden ganzen geschoten en vergast?
Het aantal wilde ganzen dat jaarlijks in Nederland broedt, is explosief toegenomen. Vanwege de schade die deze ganzen veroorzaken en het risico dat ze vormen rond Schiphol, worden de aantallen door de provincies teruggebracht. Er is veel strijd tegen gevoerd door dierenbeschermers. Zij zien dit uiteraard liever niet gebeuren. Maar als het dan toch gebeurt, wat moet je dan met al die dode ganzen?
Voor 2016 wordt er een overschot van 20.000 ganzen bij Noord-Hollandse groothandels verwacht. Dit is het gevolg van een jaarlijkse stijging van het aantal ganzen dat hier in de zomer verblijft Nederland. 
Wilde gans eten
Van de wilde gans zijn veel mooie producten te maken. Op de website ga voor gans kunnen consumenten een speciaal wilde ganzenpakket bestellen met producten ganzenborst, worst en rillette. Op die manier wordt de geschoten of vergaste gans tenminste geconsumeerd in plaats van vernietigd. Natuurlijk is er het risico van hagelkogeltjes.
Vroege Vogels praat met iniatiefnemer Adriaan Guldemond, projectleider van het CLM bij een speciaal georganiseerd wilde ganzendiner.
Wat vind jij?
Nu de jacht op en vergassing van ganzen een gegeven is, wat moet er dan met het vlees gebeuren? Reageer onderaan op dit item!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.