Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde jaguars gestroopt en illegaal verhandeld voor traditionele ‘medicijnen’

  •  
25-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
jaguar dood

© Dode Jaguar - World Animal Protection

Uit onderzoek van internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection blijkt dat de katachtige illegaal wordt gedood, verwerkt en geëxporteerd om te worden gebruikt in traditionele Aziatische ‘medicijnen’. Stroperij van jaguars in Suriname voor traditionele Aziatische 'medicijnen' is iets dat, tot nu toe, redelijk onder de radar is gebleven. Het is van groot belang om bewustzijn te creëren dat traditionele 'medicijnen', waarin jaguars zijn verwerkt, ineffectief zijn en het misbruiken van wilde dieren hiervoor onacceptabel is.
Het is voor het eerst dat een organisatie het proces achter de handel weet bloot te leggen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat gedode jaguars worden gekookt totdat ze in een soort lijm of pasta veranderen. Dit proces kan tot een week lang duren. Het goedje wordt vervolgens op de zwarte markt verkocht.
De lijm wordt gebruikt als 'medicijn' – met het idee dat het artritis zou verlichten, seksuele prestaties bevordert en ook om de algehele gezondheid te verbeteren. Nog altijd is er een markt voor; ondanks dat het bewezen ineffectief is. Ook de botten en tanden van het dier worden op verschillende manieren gebruikt, zo worden ze vaak verkocht als sieraad.
Jaguar pasta

© Jaguar pasta - World Animal Protection

Undercoverbeelden

World Animal Protection verzamelde undercoverbeelden en foto’s van de stroperij en handel in jaguars. Onderzoekers voerden gesprekken met rangers, stropers en de handelaars. Stroperij van jaguars is een lucratieve handel: er heerst veel armoede in Suriname en een jaguar zou al gauw zo’n 20 gram goud waard zijn.

Lijdensweg voor jaguars

Deze stroperij is een lijdensweg voor de dieren. Wilde jaguars worden lang niet altijd direct gedood, en vaak lang lijden. Naast de stroperij worden jonge jaguars uit het wild gehaald om als huisdier te worden gehouden. De dieren worden in kleine kooien gestopt en gevoerd met koeienmelk of suikerwater – tot ze veel te groot zijn geworden en de eigenaren niet meer weten wat ze ermee moeten.’ Volgens bronnen worden de dieren dan vaak gedood voor hun vlees, dat geconsumeerd wordt door de Chinese populatie in Suriname.

Jaguars in het wild

Wereldwijd leven er nog zo’n 173.000 jaguars in het wild. De diersoort is volgens de IUCN ‘near threatened’, wat betekent dat de soort in de toekomst mogelijk zo wordt bedreigd dat het kan uitsterven. Vermoedelijk worden jaguars, net als andere grote katachtigen, gebruikt als alternatief voor tijgers voor de productie van traditionele Aziatische 'medicijnen' – een zorgelijke trend die het aantal jaguars flink kan doen dalen.
Steeds vaker zijn er incidenten tussen jaguars en mensen, grotendeels doordat de dieren aan terrein verliezen door goudwinning en houtkap. Ook worden jaguars aangevallen door mensen omdat ze op hun vee jagen. Door verlies aan leefgebied wordt het steeds makkelijker voor de stropers om jaguars op te sporen.
Bron: World Animal Protection

Meer over:

jaguar, stroperij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.