Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde kat rukt op!

  •  
20-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
Nederland heeft er een nieuw zoogdier bij. De wilde kat. Hij rukt op, vanuit de Duitse Eifel. Op cameravallen is het dier het afgelopen jaar een paar keer gezien en gefotografeerd. Vroege Vogels TV brengt groot nieuws over de wilde kat!
De Europese wilde kat is een ondersoort van de wilde kat, die in totaal vier ondersoorten kent. De Europese wilde katten hebben een dikkere vacht en een dikkere, rondere staart dan de andere ondersoorten. Hij kwam oorspronkelijk voor in de bossen van heel Europa. Van Groot-Brittannië, via Zuid-Nederland en Denemarken tot Polen en West-Rusland. Het verspreidingsgebied van de wilde kat is echter als gevolg van ontbossing en de eeuwenlange bestrijding opgesplitst geraakt in aparte deelgebieden.
De wilde kat lijkt op een cyperse huiskat , maar is zwaarder gebouwd. Hij heeft ook een langere vacht, waardoor hij forser lijkt. Zijn vacht is crème tot okergeel, met op de rug en flanken een aantal vage grijze strepen, die in de zomervacht en bij het juveniele dier duidelijker zijn. Op zijn kop en poten heeft hij enkele duidelijker zwarte strepen. De staart is dik, door de lange beharing, heeft een stomp, zwart uiteinde en 3-5 donkere ringen.
In de Eifel en in de Ardennen leeft een groeiend aantal wilde katten. Dit gebied raakt langzaam vol. Dat betekent dat dieren zonder territorium gaan zwerven op zoek naar hun eigen leefgebied. Zo kan het gebeuren dat een zwervende wilde kat in Nederland terecht komt.
ARK Natuurontwikkeling doet in samenwerking met de Provincie Limburg, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer in Zuid-Limburg onderzoek met cameravallen om waarnemingen van de wilde kat te verzamelen. In Vroege Vogels TV spreekt Janine met Anke Brouns van ARK Natuurontwikkeling en roofdieronderzoeker Jaap Mulder .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.