Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wilde zwijnen leven geïsoleerd

  •  
29-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
wildzwijn

© Wild zwijn wroet met z’n snuit in de bosbodem op zoek naar voedsel - fotograaf risseeuw

Ondanks de aanleg van ecoducten de laatste decennia, waardoor veel natuurgebieden weer met elkaar verbonden zijn, blijft de Veluwe voor wilde zwijnen een te versnipperd gebied. Dat blijkt uit een promotie-onderzoek van Joost de Jong van de Wageningen Universiteit, die DNA-onderzoek deed onder wilde zwijnen en edelherten in heel Europa.
Uit die genetische gegevens blijkt dat groepen wilde zwijnen op de Veluwe volkomen geïsoleerd van elkaar leven. Dat leidt tot inteelt en een geringere genetische variatie, waardoor een populatie zwijnen mogelijk op den duur zwakker zou kunnen worden.
De Jong pleit er dan ook voor om, naast het blijven ‘ontsnipperen’ van natuurgebieden door bijvoorbeeld de aanleg van ecoducten, ook wilde zwijnen van elders uit te zetten op de Veluwe. Hiermee breng je vers bloed in een groep zwijnen. De onderzoeker noemt de genetische variatie binnen een groep dieren ook biodiversiteit.
Net als dat we een verantwoordelijkheid hebben om de variatie van plantensoorten en diersoorten groot te houden, hebben natuurbeheerders volgens Joost de Jong ook de verplichting te zorgen voor genetische variatie binnen groepen wilde zwijnen of edelherten die in hun gebieden leven.
wild zwijn hbrummelhuis

© Jonge wilde zwijnen - fotograaf hbrummelhuis

Meer over:

wild zwijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.