Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Wildgroei dreigt van zonneparken’

  •  
03-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zonnepaneel

© bron: pixabay

Een complete wildgroei aan zonneparken dreigt door een gebrek aan regie bij de overgang naar duurzame energiebronnen. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

Gemeentelijk beleid

In een brief aan de verantwoordelijke ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Carola Schouten (Natuur) uit de vereniging haar verbijstering dat er geen groot 'masterplan' rond de energietransitie blijkt te liggen en er enkel een einddatum is die niet gehaald gaat worden. “De regering heeft vele adviesraden en onderzoeksinstellingen die haar met woord en daad kunnen bijstaan. Die staan echter niet ter beschikking aan de provincies en gemeenten, die nu in het duister tasten en bij gebrek aan eigen beleid schijnbaar elk plan binnen hun gebied honoreren”, stelt de vereniging.

Zonnepark concurreert met natuur

Door het hele land worden boeren, maar ook natuurorganisaties benaderd voor zonneparken op hun land. “Omdat gemeenten en provincies graag meewerken aan realisatie komen de eerste parken te liggen in het natuurnetwerk of in ecologische verbindingszones en direct grenzend aan natuurreservaten, nota bene de laatste plekken waar je ze zou willen hebben.”

Van dak tot vuilnisbelt

De vereniging pleit ervoor te zoeken naar andere bevredigende oplossingen of locaties, “en die zijn er zolang er nog lege platte daken, vuilnisbelten, geluidsschermen/-wallen en braakliggende gronden zijn”. In Nederland is volgens de vereniging geschikt dakoppervlak aanwezig voor 270 miljoen zonnepanelen, terwijl momenteel op slechts 1 procent van deze daken zonnepanelen liggen. Dit zou voldoende zijn om twee keer aan de totale elektriciteitsbehoefte van alle Nederlandse huishoudens te voldoen.
Bron: ANP

Meer over:

zonnepark
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.