Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wildplukkers willen duidelijkere regels

  •  
19-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bont zandoogje op braam

© Bont zandoogje op braam. Fotograaf: Daksaya

Het Wildplukkers Gilde Nederland wil dat gemeenten en natuurorganisaties gezamenlijk eenduidige regels opstellen over het meenemen van fruit, noten, kruiden en paddenstoelen uit de natuur.
Op dit moment verschillen de regels over wat er geplukt mag worden per gemeente en per natuurgebied. Dat leidt tot wederzijdse irritatie en kan zelfs een boete van maximaal 4100 euro opleveren, aldus de wildplukkers.

Voor eigen gebruik

In een brief aan alle grote terreinbeheerders en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt het gilde voor dat de algemeen geldende bepaling wordt dat "wildplukken mag, in kleine hoeveelheden, voor eigen gebruik en op eigen risico". Het plukken van zeldzame planten blijft verboden. Verder mag niemand de natuur onnodig beschadigen of verstoren.

Natuureducatie

Verzamelen en eten uit de natuur is al jaren een trend. Het gilde is het met natuurbeheerders eens dat paddenstoelen plukken bijna altijd een slecht idee is, omdat er zoveel giftige exemplaren zijn. Ook commercieel oogsten van bijvoorbeeld kastanjes kan niet. "Maar zelf bramen plukken en opeten is een ideale vorm van natuureducatie", is de mening van het gilde.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.