Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Witte hazen in Groningen

  •  
08-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
254 keer bekeken
  •  
Witte haas

© Fotograaf: Harry Holsteijn

Op het Groningse platteland zijn een paar bijzondere hazen gezien. De dieren zijn wit in plaats van bruin gekleurd. De haas is een algemene soort in Nederland, maar witte exemplaren zijn zeldzaam

Drie meldingen

In 2009 is voor het eerst een witte haas in Groningen gemeld. Sindsdien zijn er elk jaar een paar gezien in de provincie. Dit jaar heeft de Zoogdiervereniging binnen korte tijd al drie meldingen binnen gekregen van witte hazen. De hazen zijn gezien in de streek tussen het Waddengebied bij Pieterburen en de stadsrand van Groningen. Het lijkt alsof de verspreiding van de witte hazen zich beperkt tot dit gebied, en de witte hazen niet in de rest van Nederland voorkomen.
haas-katinkal.jpg

© Fotograaf: Katinkal

Albinisme en leucisme

De afgelopen jaren zijn er twee soorten witte hazen gezien. Een witte haas kan een albino zijn, wat betekent dat het pigment melanine in haar, huid of ogen ontbreekt. Dit is een aangeboren afwijking. In het ander geval heeft de haas leucisme. Dit is een afwijking die leidt tot een verminderde pigmentatie. Dieren met deze afwijking zijn voor een deel of geheel wit, maar de ogen hebben een normale kleur.

Melding

Mocht je in uw buurt een witte haas aantreffen, geef deze dan door op Telmee.nl of Waarneming.nl of stuur een mail met locatie (het liefst met postcode), datum en beeldmateriaal naar de Zoogdiervereniging .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.