Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wonderlijke zeevogels en een Noors insectenboek

  •  
16-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Visjes in de snavel van de papegaaiduiker

© Visjes in de snavel - Fotograaf Duijsens

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je onze vaste recensent Alexander Reeuwijk over enkele groene pareltjes die de afgelopen tijd zijn verschenen.

The Seabird’s Cry van Adam Nicholson

Een boek, dat dit jaar de prestigieuze ‘Wainwright Golden Beer Book Prize’ heeft gewonnen. Het is een ode aan ‘de zeevogel’. Het boek beschrijft tien soorten in totaal, zoals de papegaaiduiker en de albatros. ‘Seabird’s Cry’ beschrijft het wonderlijke, vaak onzichtbare leven van deze avontuurlijke vogels, over de afstanden die ze afleggen, hoe ze vliegen. Maar ook hoe de mens deze soorten heeft bestudeerd, soms op de meest gruwelijke manieren. En, uiteindelijk hoe veel van deze soorten de laatste jaren achteruit zijn gegaan.

Terra Insecta van Anne Sverdrup Thygeson

Deze Noorse hoogleraar insectenecologie schrijft over de onzichtbare wereld van de insecten. Deze kleine diersoorten zijn overal te vinden. Zowel in diepe grotten als op het toetsenbord van je computer, hoog in de lucht, maar ook diep in de bodem. Thygeson probeert met haar boek te laten zien dat insecten onmisbaar zijn op de aarde. En dat terwijl verschillende actuele studies, onder meer in Nederland, laten zien dat steeds meer insectensoorten bedreigd zijn. Het boek laat ook zien hoe ingenieus het leven van insecten in elkaar zit. Dat honingbijen tot vier kunnen tellen en dat wespen elkaar als individu kunnen herkennen.

Reeuwijk recenseert

Alexander Reeuwijk is schrijver en reiziger. Hij schreef meerdere boeken, zoals ‘Darwin, Wallace en de anderen’ en ‘Reizen tussen de lijnen’. In 2015 verscheen zijn reisboek over Iran: achter de sluier het land.
Boekgegevens:
Titel: The Seabird’s Cry; the lives and loves of puffins, gannets and other ocean voyagers.
Auteur: Adam Nicholson
Uitgeverij: Harper Collins
Reeds verschenen in het Engels, nog niet in het Nederlands.
Titel: Terra Insecta
Auteur: Anne Sverdrup Thygeson
Uitgeverij: De Bezige Bij
Net verschenen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.