Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Worm ingezet als vuilnisman

  •  
14-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Nieuwkoopse plassen 4
Stapels met rietmaaisel liggen opgehoopt in de Nieuwkoopse Plassen. Onderzoek moet uitwijzen of wormen kunnen worden ingezet als vuilnisopruimers: om dit afval om te zetten tot compost.

Rietsnijden

In het voorjaar zijn de riettelers druk aan het werk in de Nieuwkoopse plassen. Van begin maart tot half april wordt er riet gesneden, zo’n 240 hectare. Met een maaimachine, uitkammachine en een bindmachine wordt het riet omgezet naar keurige rietbossen.

Snijafval

Naast de bossen riet blijft er snijafval over na het rietsnijden. Dit afval werd vroeger op grote schaal verbrand, maar Natuurmonumenten wil dit liever niet meer. Er loopt nu een experiment om het rietmaaisel op te laten ruimen door wormen. De bedoeling is dat de wormen het rietmaaisel omzetten tot vruchtbare compost. De wormen zitten in grote bakken, waar het maaisel op wordt gelegd.

Onderzoek

De wormen doen het werk nog niet optimaal. Er zijn nu verschillende proef-opstellingen gemaakt, om te kijken bij welke omstandigheden de wormen het effectiefst werken. Zo hopen de onderzoekers er achter te komen hoeveel wormen nodig zijn voor een hoeveelheid maaisel, en of er nog een bodem nodig is voordat het maaisel bij de wormen terecht komt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.