Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeearend geboren in de Lepelaarplassen

  •  
21-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zeearend_52.jpg

© Zeearend met prooi. Fotograaf: Paulcools

Er hebben dit jaar voor het eerst zeearenden gebroed in de Lepelaarplassen, een belangrijk gebied van Het Flevo-landschap dat onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Nieuw Land. Deze broedpoging was succesvol! Er is een jong zeearendvrouwtje geboren dat de naam Jannie WN13 kreeg. Het dier is - volgens goed gebruik - vernoemd naar boswachter Jan Horstra die haar ringde.

Rust van groot belang

Zeearenden zijn zeldzaam en bovendien erg verstoringsgevoelig tijdens een broedpoging. Om die reden hebben we het gehele voorjaar bewust niet gecommuniceerd over dit bijzondere nieuws. Alle activiteiten en onderhoudswerkzaamheden in de Lepelaarplassen zijn in deze periode dan ook geannuleerd of verschoven. In het niet-toegankelijke gebied is bovendien cameratoezicht toegepast om nieuwsgierigen en eventuele kwaadwillenden tegen te kunnen houden. De meest kwetsbare periode voor de broedende arenden was tot en met mei. We zijn blij dat we de vogels in die periode optimale rust hebben kunnen garanderen.

Onderzoek

De jonge zeearend werd medio mei geringd en gezenderd door de Werkgroep Zeearend Nederland (WZN). Uit de zenderinformatie kunnen we opmaken dat Jannie inmiddels is uitgevlogen en zich steeds verder van het ouderlijke nest ophoudt. Ze zal de komende tijd nog door haar ouders worden gevoerd en beschermd totdat ze volledig zelfstandig is. De onderzoekers van WZN hopen Jannie's levenswandel - dankzij de zender - in de toekomst gericht te kunnen volgen en meer te leren over de leefwijze van Nederlandse zeearenden. Uiteraard houden wij u als volger van Het Flevo-landschap op de hoogte van Jannie’s omzwervingen en avonturen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.