Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Zeearend steeds algemener

  zeearend_46.jpg
  Fotograaf: H.Hierck

  De zeearend is met een spectaculaire comeback bezig. Hij broedt nu ook in Biddinghuizen.

  Vliegende deur

  Het gaat goed met de grootste roofvogel van ons land. De ‘vliegende deur’, ofwel de zeearend, wordt op steeds meer plekken broedend gezien. Na de Oostvaardersplassen, het Lauwersmeer, Roggebotzand en de Biesbosch is er dit jaar een nieuwe broedplek bijgekomen, in boswachterij Spijk-Bremerberg bij het Flevolandse Biddinghuizen.

  Broedende paartjes

  Sinds 2006 broedt de zeearend (Haliaeetus albicilla) weer in ons land. De roofvogel was halverwege de 20e eeuw in Europa bijna uitgestorven, met name door de grote hoeveelheid gifstoffen in het milieu, als PCB’s, DDT’s en zware metalen. Daarvoor werd decennialang flink op roofvogels gejaagd. Sinds de jaren 80 gaat het weer beter met de zeearend. De majeure vogel is bezig met een spectaculaire comeback met broedplekken verspreid over verschillende natuurgebieden in het land.

  Visarend

  Sinds vorig jaar is ons land een nieuwe roofvogel rijker: de visarend. Deze broedt in de Biesbosch. Volgens boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer kan de visarend zich de komende jaren, net als de zeearend, gaan verspreiden over heel Nederland.

  Marco Valk heeft mooie beelden van zeearenden gemaakt, waarvan korte stukjes in de uitzending te zien zijn. Meer beelden van deze vogels zijn te zien op zijn Youtube-kanaal. Hier alvast een voorproefje:

   

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV