NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zeegroente en de Vegetarische slager

  zeewier_06.jpg

  Neptonijn die smaakt als echte tonijn, en plantaarige kipspiesjes, die niet van echt zijn te onderscheiden. Sinds vijf jaar timmert de Vegetarische slager aan de weg, met op vlees en vis lijkende producten, op basis van plantaardige eiwitten. De keten is succesvol. Na de start in Den Haag is het waar van de slager op tientallen plekken in Nederland te koop. Directeur Jaap Korteweg is zondag bij ons te gast.

  De vraag is of we hier te maken hebben met het voedsel van de toekomst? Met miljarden monden die moeten worden gevoed en een klimaat dat liever vandaag dan morgen moet worden gered.

  De toekomst ligt in zee, aldus ‘veggie on pumps’ Lisette Kreischer. Volgens de duurzame trendsetter moeten we aan het zeewier. Zo ontwikkelde ze de nu al beroemde Weed Burger, uiteraard gemaakt van zeewier.

  Eind september verschijnt haar boek, getiteld 'Groente uit zee', en staat bomvol met zeewierrecepten en wetenswaardigheden.  Steeds meer mensen in Nederland noemen zich flexitarier, ofwel vleesminderaar. En dat is niet zo gek. Wij eten op dit moment gemiddeld zo’n 40 kilo vlees per persoon per jaar. En hiermee zijn we verantwoordelijk voor de uitstoot van een hele berg broeikasgassen. Minder vlees eten is een effectieve manier om dat tegen te gaan. Uiteraard hebben mensen ook andere motieven om meer groente, fruit en peulvruchten te consumeren, denk aan dierenwelzijn. 

  Titel: Groente uit zee
  Auteurs: Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij, Marcel Schuttelaar
  Pagina's: 192
  ISBN: 978-90215-600-76
  Verwacht: 22-09-2015
  Uitgever: VBK Media

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio