Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeepaardje in winterse Oosterschelde

  •  
18-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
351 keer bekeken
  •  
Kortsnuitzeepaardje_Hans-Hillewaert.jpg

© Kortsnuitzeepaardje. Fotograaf: Hans Hillewaert

Duikers hebben in deze bijna winterse omstandigheden een kortsnuitzeepaardje gezien in de Oosterschelde. Dit is volgens stichting Anemoon erg bijzonder en werpt nieuw licht op het leven van ons Nederlandse zeepaardje.

Winters zeepaardje

Bij zeepaardjes denkt men al snel aan tropisch water en warm weer, in ieder geval niet aan Nederland. Toch hebben wij in Nederland een inheemse zeepaardjes soort, het kortsnuitzeepaardje. De waarnemingen van deze soort groeien ieder jaar. Het is echter nog wel een soort die slechts af en toe door sportduikers gezien wordt of in visnetten terecht komt. De meeste waarnemingen komen uit de Oosterschelde, ook zijn er waarnemingen bekend bij de Waddeneilanden. Meestal zijn deze waarnemingen tijdens de zomer. Nu blijkt dat zij ook nog zo laat in het jaar te zien zijn.

Waarnemingen kortsnuitzeepaardje

Op vier november werd er al een zeepaardje gezien, dit is al opmerkelijk laat in het seizoen. Maar nu is er een waarneming van zeven december in Zeelandburg in de buurt van Tilburg. Dit noemt stichting Anemoon al helemaal bijzonder. De temperatuur van het zeewater was op dat moment al gedaald tot zeven graden. De duikers zeiden dat het dier erg beweeglijk en constant aan het zwemmen was.

Kortsnuitzeepaardje in Nederland

Met deze waarnemingen komt er steeds meer inzicht over kortsnuitzeepaardjes in Nederland. Het blijkt dat de soort taaier is en in het najaar langer aanwezig blijft dan tot nu toe bekend was. Of deze dieren, die afhankelijk van de soort twee tot zes jaar oud kunnen worden, in de Nederlandse kustwateren de winter doorbrengen en hoe ze dan hier kunnen overleven is niet bekend. Waarschijnlijk trekken ze verder de Noordzee in, naar dieper water, waar het zeewater ’s winters gemiddeld iets warmer blijft dan in de ondiepe wateren van de Waddenzee en Zeeuwse Delta.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.