Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeer lange herfst in 2017

  •  
06-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
herfstbladeren

© herfstbladeren, fotograaf: hanbjan

De bladverkleuring begon vroeg dit jaar, maar mede door de warme oktobermaand en het uitblijven van nachtvorst beleven we een zeer lange herfstperiode dit jaar. Dit blijkt uit de foto's die binnenkomen op de GrowApp waarop de bladverkleuring van bomen goed te volgen is. 
Met de GrowApp kan iedereen een foto maken van het groen in z’n eigen straat of van een karakteristieke boom in de buurt. Sinds de start van de app dit voorjaar al meer dan 22 duizend foto’s en honderden time-lapse video’s van veranderende seizoenen gemaakt.

Verkleuring

Op de foto's is te zien dat eind augustus de herfstkleuring dit jaar vroeg op gang kwam. Dit is waarschijnlijk als gevolg van het zeer droge voorjaar. Doordat nachtvorst uitbleef verliep het proces van bladverkleuring heel geleidelijk. Dit is misschien nog wel het beste te zien aan het verloop van de bladverkleuring van twee witte paardenkastanjes in Wageningen. In onderstaande fotoserie is het verloop van de bladverkleuring van half september tot begin november getoond voor 2015, 2016 en 2017.
Bron: Arnold van Vliet - Natuurkalender
Sinds een aantal jaar schat Arnold van Vliet van de Natuurkalender ook vanaf augustus diverse keren per week de mate van bladverkleuring van bomen. Door iedere keer van tien willekeurige plaatsen in de boom het aantal verkleurde bladeren van tien naast elkaar gelegen bladeren te bepalen. In de figuren is te zien hoe de bladverkleuring dit jaar vroeg begint en lang doorloopt in vergelijking met 2015 en 2016.
Boomverkleuring 1

© Bron Arnold van vliet

Verloop van de bladverkleuring in de herfst van 2015 tot en met 2017 van de witte paardenkastanje die het dichtst bij het Gaia-gebouw van Wageningen University & Research staat. De rechter boom in de bijgaande fotoserie. Bron: Arnold van Vliet.
Boom verkleuring

© rloop van de bladverkleuring in de herfst van 2015 tot en met 2017 van de witte paardenkastanje die het dichtst bij het Gaia-gebouw van Wageningen University & Research staat. De rechter boom

Verloop van de bladverkleuring in de herfst van 2015 tot en met 2017 van de witte paardenkastanje die naast het verkeersbord staat achter het Gaia-gebouw van Wageningen University & Research staat. De linker boom in bijgaande fotoserie. Bron: Arnold van Vliet.
Met de verwachte lagere temperaturen de komende week met mogelijk lichte vorst aan de grond zal de bladverkleuring en bladval een impuls krijgen.  
Bron: Arnold van Vliet -  Nature Today

Meer over:

herfst
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.