Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame ganzen te gast op Ameland

  •  
01-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
713 keer bekeken
  •  
Kleine_Rietgans.jpg
Twee bijzondere ganzensoorten verblijven sinds dit weekend op het eiland Ameland. Het gaat om de kleine rietgans en de witbuikrotgans, vogels die broeden op het verre Spitsbergen in de Noordelijke IJszee. Waarschijnlijk blijven de vogels door de barre kou in het verre noorden voorlopig op Ameland.
In de winter vertrekken de kleine ganzen massaal naar het zuiden, met name naar de Deense fjorden. Ze verlaten alleen in strenge winters hun winterverblijf in Denemarken. Nu de fjorden dicht dreigen te vriezen, zijn veel ganzen weggetrokken. De verwachting is dat de aantallen op Ameland nog tot in februari toenemen, mits het winter blijft in het noorden.
De kleine rietgans
Er verblijven nu meer dan tien verschillende soorten ganzen op Ameland en dat is uitzonderlijk. Ook soorten als de toendrarietgans en de kolgans worden nu meer gezien dan in andere jaren. In normale winters verblijven vooral brandganzen en rotganzen op het eiland. Van die laatste soort neemt het aantal in mei toe tot wel 50.000 vogels.
Speciaal voor de liefhebber heeft Staatsbosbeheer een fietstocht uitgezet langs de ganzen van Ameland.
Bron: Staatsbosbeheer en Natuurbericht.nl
Foto: IVN Vecht & Plassengebied

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.