Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame lammergier boven Nederland gezien

  •  
14-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
459 keer bekeken
  •  
lammergierStefanGeens.jpg

© Foto: Stefan Geens (Creative Commons)

In Rotterdam en Den Bosch is door meerdere mensen de uiterst zeldzame lammergier gezien. Dat melden Natuurmonumenten en Waarneming.nl maandag. De lammergier is de grootste roofvogel die in Europa rondvliegt.

Berggebied

De vogel die doorgaans niet voorkomt in Nederland, is met een spanwijdte tot 2,80 meter de grootste vogel van Europa. Volgens Natuurmonumenten gaat het om een twee jaar oude lammergier. Het natuurlijke woongebied van de lammergier is een bergachtig gebied in het zuiden van Europa en vooral in Centraal-Azië.

Afgedwaald

Het is normaal voor jonge lammergieren om in hun tweede of derde levensjaar de wijde wereld in te trekken, op zoek naar nieuwe leefgebieden. Soms raakt een jonge vogel dan uit koers en dwaalt  af van de berggebieden waar de soort normaal leeft. 

Aaseter

Verwacht wordt dat de vogel niet lang in ons land te zien zal zijn. De lammergier is een aaseter en voedt zich dus vooral met kadavers van grote dieren. Die zijn in ons land nauwelijks te vinden.
Bron: ANP, Natuurmonumenten
De lammergier op de foto is niet de lammergier die nu boven Nederland vliegt.

Meer over:

lammergier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.