NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Filmpje: Zeldzame witkopstaartmees in de tuin

  witkopstaartmees-annie-keizer
  Witkopstaartmees - Fotograaf: Annie Keizer

  Als je trouw vogelvoer in de tuin aanbiedt, kun je zomaar ineens een bijzondere soort aantreffen. Dat geluk had Annie Keizer, een vaste bezoeker van onze fotopagina. Zij heeft momenteel namelijk een zeldzame witkopstaartmees in de tuin.

  Dat wilden we wel eens van dichtbij zien en we maakten dit filmpje:

  De witkopstaartmees is een ondersoort van de Nederlandse staartmees en komt voor in Fenno-Scandinavië, oostelijk Europa, Sovjet-Unie en verder oostelijk tot in China en Japan.

  De vogel is te herkennen aan de opvallend witte kop. Ook is de staart van de witkop gemiddeld gezien een fractie langer. Verder lijken ze helemaal op de Nederlandse staartmees, qua grootte en qua roep.

  Witkop of witkoppig?

  Witkopstaartmezen worden soms in het najaar en de winter in ons land gezien. De meeste meldingen van witkopstaartmezen hebben echter betrekking op ‘witkoppige staartmezen’. Dit zijn gewone staartmezen met meer dan gemiddeld wit op het kopje, maar niet zo spierwit als van een witkopstaartmees. Het verschil is soms erg lastig om te zien.

  We hebben de staartmees in het filmpje ook nog even voorgelegd aan vogeldeskundigen en zij bestempelen dit individu als een echte witkopstaartmees.

  Heb je zelf ook een bijzondere soort in de tuin? Laat het ons vooral weten door middel van een foto of video en stuur die op.

  Geplaatst in: Video