Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Filmpje: Zeldzame witkopstaartmees in de tuin

  •  
24-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1088 keer bekeken
  •  
witkopstaartmees-annie-keizer

© Witkopstaartmees - Fotograaf: Annie Keizer

Als je trouw vogelvoer in de tuin aanbiedt, kun je zomaar ineens een bijzondere soort aantreffen. Dat geluk had Annie Keizer , een vaste bezoeker van onze fotopagina. Zij heeft momenteel namelijk een zeldzame witkopstaartmees in de tuin.
Dat wilden we wel eens van dichtbij zien en we maakten dit filmpje:
De witkopstaartmees is een ondersoort van de Nederlandse staartmees en komt voor in Fenno-Scandinavië, oostelijk Europa, Sovjet-Unie en verder oostelijk tot in China en Japan.
De vogel is te herkennen aan de opvallend witte kop. Ook is de staart van de witkop gemiddeld gezien een fractie langer. Verder lijken ze helemaal op de Nederlandse staartmees, qua grootte en qua roep.

Witkop of witkoppig?

Witkopstaartmezen worden soms in het najaar en de winter in ons land gezien. De meeste meldingen van witkopstaartmezen hebben echter betrekking op ‘ witkoppige staartmezen ’. Dit zijn gewone staartmezen met meer dan gemiddeld wit op het kopje, maar niet zo spierwit als van een witkopstaartmees. Het verschil is soms erg lastig om te zien.
We hebben de staartmees in het filmpje ook nog even voorgelegd aan vogeldeskundigen en zij bestempelen dit individu als een echte witkopstaartmees.
Heb je zelf ook een bijzondere soort in de tuin? Laat het ons vooral weten door middel van een foto of video en stuur die op.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.