Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten

  •  
25-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Een mestkever van de glijbaan en een roestende steenuil. Dat en meer deze week in Zelf Geschoten.
De Steenuil
Het is de kleinste uilensoort van Nederland, de steenuil. Hoewel het een schemer- en nachtdier is, zijn ze meer dan andere uilen ook overdag weleens zichtbaar.
 
“Normaal zitten ze dan in een holte, zoals in een holle boom, een nestkast of tussen de bebouwing. Vooral bij slechte en koude omstandigheden trekken ze zich terug en zie je ze overdag nooit zitten”, vertelt Ruud Foppen van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Maar bij zonnig weer laten ze zich weleens zien.  “Je vindt ze dan ook 'zonnend' rustend in een boom. Ze vertrouwen op hun schutkleur, doen hun opvallende ogen dicht en meestal kunnen ze zo onontdekt genieten van de zon.” Het kan daarbij weleens gebeuren dat ze toch gezien worden door kleine vogels, hun potentiële prooidieren. “Die maken dan alarmgeluiden in de hoop daarmee de uil weg te pesten.”
 
Het zal niet lang meer duren, voordat de steenuil als kleinste uil, in Nederland concurrentie krijgt van een nog kleinere uil: de dwerguil. “De dwerguil is hier al een aantal keren waargenomen en zal vanuit het oosten waarschijnlijk langzaamaan ons land koloniseren”, zegt Foppen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.