Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: bovengrondse veenmol

  •  
05-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Veenmol_judithG.jpg
Deze week in Zelf Geschoten: een smikkelende vink, een kuierende veenmol, zwanen die het ijs breken en damppluimen uit een dassenburcht.

De wandel van de veenmol

In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden is de veenmol geen mol maar een krekel. Het is een veelzijdig insect dat kan lopen, zwemmen en vliegen, maar dat zich vooral gravend voortbeweegt. De voorpoten zijn uitgegroeid tot graafwerktuigen waarmee hij gemakkelijk een ondergronds gangenstelsel aanlegt. Aan het achterlijf heeft de veenmol twee behaarde uitsteeksels. Deze doen dienst als tastzintuigen. Zo kan de veenmol ook gemakkelijk achteruitlopen. Dat komt goed van pas, want in het nauwe gangenstelsel is het wat lastig omkeren. Door de kracht van de poten en zijn gestroomlijnde lichaam kan de veenmol razendsnel voor- en achteruitlopen. 
Heb jij ook iets opmerkelijks, moois, bijzonder of leuks in de natuur gefilmd? Stuur het op en misschien zie je jouw filmpje terug in Vroege Vogels.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.