Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: Opwinding

  •  
13-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
'Opwinding’ is deze week het thema van Zelf Geschoten. En dus kunnen we deze aflevering genieten van spelende vossen, vechtende damherten, parende lieveheersbeestjes, baltsende futen en rammelende hazen.
Damhert
Damherten zitten qua grootte tussen het ree en het edelhert in. Ze zijn bijzonder onder de herten door hun schoffelgewei, waarbij de uiteinden van de takken van het gewei met elkaar vergroeid zijn. Het mannetjeshert wordt daarom ook wel een ’schoffelaar’ genoemd. Het gewei groeit naarmate het dier ouder wordt en wordt elk jaar in april of mei afgeworpen, waarna het direct weer begint aan te groeien.
Het gewei is in eerste instantie bedekt met de zogeheten basthuid, die er fluwelig uitziet en bestaat uit een dunne laag bloedvaten met huid. Deze wordt er later afgeschuurd, wat leidt tot het hoornige gewei. De afgeschuurde stukjes huid kunnen aan het eind van de zomer regelmatig gevonden worden aan de takken van kleine boompjes.
In Nederland is het damhert een vrij veel voorkomende hertensoort en er leven grote populaties in onder andere de Amsterdamse Waterleidingduinen (waar ze door sommigen zelfs als een plaag worden gezien), op Schouwen-Duiveland en op de Veluwe.
Het thema voor volgende week (insturen tot en met 20 maart) is 'vreten', dus heb jij een mooi filmpje van dieren, planten, schimmels of andere levende wezens die de dagelijkse (of minder dagelijkse) kost naar binnen werken, stuur het dan in!
Fotograaf: dick-dordrecht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.