Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: tuinslakken in verleiding

  •  
12-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
tuinslak zelf geschoten
Deze week in Zelf Geschoten: verstrengelde ringslangen, een hakkende zwarte specht, kleine eekhoorns, nijlganzen in de boom en verleiding bij de tuinslakken.
Tuinslakken
Het huisje van de gewone tuinslak ( Cepaea nemoralis ) kan verschillende vormen en kleuren hebben. In dit filmpje zijn de schelpen van beide individuen geel met een bruine band, maar er zijn ook tuinslakken met meerdere banden op de schelp.
Slakken kunnen niet goed zien. Om een partner te vinden, vertrouwen ze op hun tast en reuk. Door hun bovenste voelhoorntjes in de lucht te bewegen, zoeken ze de geur van een andere slak. Met de onderste uitsteeksels tasten ze de grond af om het slijmspoor van een mogelijke partner te vinden. Ze volgen het spoor om bij de andere slak te komen. Als ze elkaar eenmaal hebben gevonden, gaan ze elkaar verder ontdekken. Dit voorspel kan wel uren duren.
In deze tijd van het jaar zijn de slakken weer actief, dus het zou kunnen dat de tuinslakken in het filmpje bezig zijn aan hun voorspel. Uit het relatief korte filmpje is dit echter niet met zekerheid op te maken.
Met dank aan: dr. Joris M. Koene

Meer over:

zelf geschoten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.