Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelfs een viaduct kan circulair zijn

  •  
15-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cement-pixabay
Het eerste herbruikbare viaduct van Nederland is maandag bij Kampen in gebruik genomen. Het bestaat uit veertig betonnen elementen en kan hierna elders weer worden opgebouwd. Het kan tweehonderd jaar mee, terwijl gewone viaducten vaak dertig tot vijftig jaar worden gebruikt.
“Viaducten bouwen met standaardblokken die ook elders weer kunnen worden ingezet, is goed voor het klimaat. Want grondstoffen worden niet verspild en het biedt kansen om sneller te werken en kosten te verlagen”, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur), die bij de ingebruikname aanwezig was.
Het gaat om een prototype. Het wordt tot maart getest door werkverkeer bij de bouw van de Reevesluis. Daarna wordt het viaduct gedemonteerd en elders weer gebruikt. Het herbruikbare viaduct is wel anderhalf tot twee keer zo duur als een regulier viaduct.
Bron: ANP

Meer over:

cement, beton
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.