Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zesendertig jaar grote grazers in Nederland

  •  
09-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schotse hooglanders op de Veluwezoom NIET HERGEBRUIKEN !!!

© fotograaf: Fokko Erhart/windernisfoto.nl

In 1982 kwamen in ons land de eerste grote grazers binnen. Een kleine kudde Schotse Hooglanders werd losgelaten op de Veluwezoom en de eerste koniks kwamen vanuit Polen naar het Groningse landgoed Ennemaborg. Daarna volgden honderden andere gebieden waar grote grazers hun intrede deden, van de Millingerwaard langs de rivieren, de Hellegatsplaten in de Delta tot in het hoge noorden op Schiermonnikoog.

Variatie

Oorspronkelijk kwamen in West-Europa tienduizenden plant- en diersoorten voor. Die variatie was voor een groot deel te danken aan begrazing door grote planteneters als herten, paarden, zwijnen, runderen en hun voorlopers. Deze natuurlijke begrazing droeg bij aan de grote variatie in landschappen: graslanden, ruigtes, struwelen, bossen en alle overgangen daartussen.
Deze natuurlijke, begraasde landschappen hebben vrijwel overal het veld moeten ruimen voor een versnipperde lappendeken van weilanden, akkers en productiebossen. Ook de wilde grote grazers verdwenen uit het landschap.

Herintroductie

Nu wordt er sinds 1982 door de herintroductie van onder andere Exmoorpony’s, Galloway’s en waterbuffels in allerlei verschillende natuurgebieden in ons land gewerkt aan het herstel en behoud van de biodiversiteit in deze gebieden. Een van hun hoofdtaken is de gebieden open te houden.

Meer over:

grotegrazers, veluwe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.