Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zijn stadskoolmezen anders?

  •  
24-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
koolmees

© Koolmees op bloesem. Fotograaf: ThijsG.

Zijn stadskoolmezen anders? Verschilt het gedrag van een stadskoolmees met het gedrag van een koolmees van het platteland? En zingen de vogels ook een ander repertoire? Studenten van de Universiteit Leiden Zoë Delamore en Laura Verbeek doen hier onderzoek naar. Over het gedrag van de koolmees valt namelijk nog een hoop te ontdekken.
Uit eerder onderzoek (
) was al bekend dat stadskoolmezen hoger zingen dan koolmezen uit een bosrijk gebied. Het lawaai van een stad kan namelijk hinderlijk zijn voor de vogels. Door een toontje hoger te zingen kan de koolmees boven het stadslawaai uitkomen. Het onderzoek van de twee studenten is daar een vervolg op: zingen de vogels ook een ander repertoire? Verschilt het tijdstip waarop de vogels beginnen te zingen? En verschilt het temperament van een stadskoolmees met koolmees uit een rustige omgeving?

Opnemen

Om daarachter te komen installeren ze opnameapparatuur in tuinen met een koolmezennestkastje. Voor 24 uur zal het apparaat al het gezang van de koolmees opnemen. Terug op de universiteit Leiden zullen de onderzoekers deze geluiden analyseren en bekijken hoe de leefomgeving het geluid en gedrag van de vogel beïnvloedt. 
studenten_koolmezen

© Koolmezen onderzoek

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.