NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zoek Zandraket

  zandraket_01.jpg

  Onderzoekers in Wageningen doen een oproep: stuur ze zaadjes van de zandraket. Hoewel dit het meest onderzochte plantje ter wereld is willen ze nu exemplaren uit heel Nederland.

  De oproep van Erik Wijnker en Joost Keurentjes van Wageningen Universiteit Leerstoel Erfelijkheidsleer:

  Er is geen plantje waar zoveel onderzoek aan gedaan is als de zandraket (Arabidopsis thaliana). Het op het eerste gezicht klein, nietszeggend onkruidje blijkt grote voordelen te hebben. Met een verspreiding over grote delen van de wereld (waaronder vrijwel heel Nederland), zijn levenscyclus van slechts 6-8 weken en zijn bescheiden afmetingen is dit plantje geworden tot de belangrijkste modelplant van dit moment.

  Om vergelijkbare redenen werd de muis hét modelorganisme voor humaan onderzoek, weten we meer van de fruitvlieg dan van enig ander insect en werd de koolmees de biologenlieveling.

  Vanwege zijn grote verspreidingsgebied heeft de zandraket zich vaak moeten aanpassen aan zijn specifieke leefomgeving. Deze aanpassingen zijn vastgelegd in de genen van de plant. Dat geldt ook voor de Nederlandse zandraketten.

  Juist omdat we al zo véél weten van dit plantje, is de zandraket de beste keuze om snel en eenvoudig genen te vinden die belangrijk zijn voor allerlei aanpassingen. Het is vaak maar een kleine moeite om vervolgens dezelfde genen te vinden in andere planten. Deze genen kunnen voor bijvoorbeeld de landbouw ook nog eens uiterst nuttig zijn! Denk daarbij aan bijvoorbeeld tolerantie tegen stress, resistentie tegen ziekten, vitaminegehaltes, smaakeigenschappen, voedingsstoffen, etc.

  Om een goed beeld te krijgen van de natuurlijke variatie voor al dit soort eigenschappen, doen wij een oproep aan de luisteraars van Vroege Vogels om te helpen een zo divers mogelijke collectie van zaden bijeen te brengen! U kunt werkelijk overal verzamelen: in eigen tuin, in uw buurt, in de duinen, op de hei, bij het tankstation, bij uw schoonouders of voetbalstadions... Door deze zaden aan ons toe te sturen creëren we een unieke collectie waarmee we de komende jaren geweldig interessant onderzoek kunnen doen.

  Verdere informatie is beschikbaar via onderstaande link:

  http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Nzandraket.htm

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio