NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zoektocht naar het paradijs

  Sunset_at_Kucherla_lake.jpg

  Arita Baaijens is milieubioloog en vooral avonturier. Twintig jaar lang zwierf ze te kameel door Egypte en Soedan. Haar fascinatie voor de woestijn heeft ze nu ingeruild voor die van de toendra. Zo reisde ze de afgelopen jaren door Siberië. Deze zomer trekt Baaijens te paard door Kazachstan, Rusland, China en Mongolië op zoek naar het paradijs. Ze doet regelmatig verslag in Vroege Vogels. 

  Paradijs
  Baaijens reist onder meer door het hooggebergte van de Altai, op zoek naar het mythische Shambala, het legendarische paradijs, waarover de Russische mysticus en schrijver Nicolas Roerich (1874-1947) ooit repte.

  Over haar ervaringen in Egypte en Soedan schreef ze in 2008 het boek Desert Songs, een liefdesverklaring aan de woestijn en aan de kameel.

  Over haar reizen: ‘De woestijn leerde me angst in mijn voordeel te gebruiken en onvermoede krachten aan te boren. Siberië test mijn vermogen om een onbekende cultuur open en kritisch tegemoet te treden. Ik doe bij voorkeur dingen waartoe ik mezelf niet in staat acht’.


  Foto: Dmitry A. Mottl

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio