Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zo’n 84% honingbijen volken winter goed doorgekomen

  •  
01-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
honingbij

© Bij - Fotograaf daksaya

Ondanks de lange winter van 2017/2018 is de overleving van honingbijen niet veel veranderd ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit jaar is ongeveer 84% van de honingbijen volken de winter goed doorgekomen. Dit is vergelijkbaar met het percentage van 86% de winter daarvoor.

Niet verontrustend

“Een hogere overleving zou natuurlijk beter zijn, maar sterfte rond de 15% is niet verontrustend. ” zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis en coördinator van het onderzoek. “We doen nog onderzoek naar de oorzaken van deze sterfte en daarover rapporteren we later dit jaar.”

Parasitaire mijt

Bert Berghoef, voorzitter van de Nederlandse BijenhoudersVereniging (NBV), geeft ook aan dat de 16% wintersterfte een redelijk normaal niveau is. “Ik ben blij dat er bij 55% van de imkers álle volken de winter overleefd hebben. De bijenhouderij kampt al ruim 30 jaar met een parasitaire mijt (Varroa destructor) die in combinatie met voor honingbijen levensbedreigende virussen een belangrijke oorzaak is van wintersterfte. Er zijn goede methoden waarmee de mijt en dus ook de virussen die deze overdraagt onder controle te houden is. Berghoef: “Onze imkers zijn steeds beter getraind in varroabestrijding, maar we weten dat nooit alle volken de winter zullen overleven.”

Imkers vullen enquête in

Voor dit onderzoek is een groot aantal imkers willekeurig geselecteerd van de ledenlijsten van de NBV en Imkers Nederland en benaderd met een digitale enquête. Op deze manier krijgen we het meest objectieve beeld van de overleving. Deze enquête is uitgevoerd door Naturalis en Wageningen University & Research in samenwerking met de Nederlandse BijenhoudersVereniging en Imkers Nederland.
Bron: Wageningen University & Research

Meer over:

bijen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.