Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Zondag: internationaal vogelconcert

  Zing - winterkoninkje
  Fotograaf: boshuis

  Op zondag 7 mei laat Vroege Vogels op NPO Radio 1 live het geluid horen van de ochtendzang van vogels uit diverse landen van Europa én vanuit India.

  Op twintig verschillende locaties van in totaal elf landen staan radioverslaggevers met hun microfoons in natuurgebieden, waar je de vogels met de zonsopkomst mee als een soort wave kunt horen wakker worden. Van de Indiase koekoek via de waterral in Litouwen, de nachtegaal in Nederland en de waterspreeuw in Ierland, tot de brandgans in IJsland.

  Dawn Chorus

  Dit internationale vogelconcert wordt uitgezonden op het moment dat de vogelzang z'n piekmoment beleeft, begin mei. Het radio-evenement, ‘Dawn Chorus’, is een EBU-project op initiatief van de Ierse publieke omroep. Vorig jaar, toen Vroege Vogels verslag deed vanaf Texel, won het een Gouden Roos. Voor Nederland doet Vroege Vogels dit jaar verslag vanuit Nationaal Park De Biesbosch. Het gebied staat bekend om de rietvelden en de grienden.

  Rietvogels in de Biesbosch

  Tijdens de ‘Dawn Chorus’ verwachten verslaggever Rob Buiter en boswachter Theo Muusse van Staatsbosbeheer dan ook veel rietvogels zoals de blauwborst, de rietzanger en de roerdomp. In de wilgenstruwelen zullen we veel nachtegalen horen. ‘Maar de afgelopen jaren is de Biesbosch ook uitgebreid met meer open gebieden en ook met steeds ouder bos’, vertelt Theo Muusse. ‘In die open gebieden zitten veel watervogels en in de oudere bossen horen we veel zwartkoppen, gekraagde roodstaarten en winterkoningen. En met een beetje geluk horen we ook nog een porseleinhoen in het moeras.’

  Uur eerder

  Speciaal voor deze gelegenheid begint Vroege Vogels komende zondag een uur eerder, om 06.00 uur. In het eerste uur brengen de vogels een uur lang een internationaal concert ten gehore. Te horen zijn dan o.a. ook de bekende soorten als merel, vink, roodborst, houtduif, blauwborst, nachtegaal, koekoek, winterkoninkje, fitis, tjiftjaf en zwartkop, maar ook de kwartelkoning en roerdomp worden verwacht.

  In de reguliere uitzending, tussen 7.00 en 10.00 uur, zal een samenvatting te horen zijn van hoe de vogels eerder die ochtend zingend wakker zijn geworden, van India tot IJsland, met de zonsopkomst mee. Ook zal te horen zijn welke vogelsoort in De Biesbosch zich als eerste laat horen bij het krieken van de dag.

  Zondag 7 mei 2017, van 06.00 tot 10.00 uur op NPO Radio 1 

  Geplaatst in: Nieuws