NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zonnepanelen goedkoper dan stroom van energiebedrijven

  solar.jpg

  Stroom van zonnepanelen op de eigen woning is nu voordeliger dan stroom van energieleveranciers. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tien jaar tachtig procent gedaald. De prijs die consumenten voor elektriciteit betalen, stijgt juist.

  Dit blijkt uit een analyse van de Nederlandse energiemarkt door Natuur & Milieu, vandaag gepresenteerd in het radioprogramma Vroege Vogels  van de VARA. Natuur & Milieu organiseert in samenwerking met de ASN Bank de inkoopactie Zon Zoekt Dak voor iedereen die zonnepanelen wil, maar tot nu toe werd weerhouden door de prijs of praktische bezwaren. Door gezamenlijke inkoop kunnen mensen goedkoop en eenvoudig zonnepanelen aanschaffen.

  Besparing
  De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tien jaar met tachtig procent gedaald. De prijs van een kilowattuur “eigen” zonnestroom bedraagt op het moment 21 cent, terwijl energieleveranciers nu al 25 cent rekenen. In 25 jaar kan een consument enkele duizenden euro’s besparen door zonnepanelen op zijn dak te leggen. ‘De keuze  is: spek je je eigen portemonnee of die van je energieleverancier?’ aldus Ron Wit van Natuur & Milieu.

  Interesse is groot
  De interesse van Nederlandse consumenten in zonnepanelen is groot: negen van de tien Nederlanders willen meer zonnepanelen in Nederland en de helft wil graag panelen op het eigen dak (bron: onderzoek Motivaction, in opdracht van Natuur & Milieu). Consumenten willen hiermee een bijdrage leveren aan een beter milieu, geld besparen of minder afhankelijk zijn van andere landen of energiebedrijven.
  Hoewel veel consumenten bereid zijn zonnepanelen aan te schaffen, doen zij dat niet vanwege aanschafkosten en het gedoe dat bij aanschaf en installatie komt kijken. Nederland heeft dan ook erg weinig zonnepanelen: uit de analyse blijkt dat ons land op de elfde plaats van totaal dertien onderzochte landen staat.

  Gemak voor consument
  De inkoopactie Zon Zoekt Dak is een antwoord op de bezwaren van de consument. Met één druk op de knop kunnen mensen zonnepanelen reserveren en wordt alles voor hen geregeld. Natuur & Milieu heeft in samenwerking met de ASN Bank  de vele aanbieders in Nederland vergeleken. Na een beoordeling op basis van service, kwaliteit, duurzaamheid, ervaring en een biedingsronde is één leverancier (Solar Living) geselecteerd. Via www.zonzoektdak.nl kunnen geïnteresseerden  (vrijblijvend) tot en met 16 maart een pakket reserveren; de leverancier regelt daarna de rest.

  Samenwerking
  De ASN Bank heeft in 2010 onderzoek gedaan naar wat consumenten verwachten van de bank van de toekomst. Daar kwamen verschillende thema’s  uit naar voren, waaronder duurzame energie. De ASN Bank heeft bij al deze thema’s partnerschappen gesloten met maatschappelijke organisaties, waaronder Natuur & Milieu. De bank stelt uit eigen middelen geld beschikbaar aan de projecten uit deze partnerschappen.

  Bron: Natuur & Milieu

  Geplaatst in: Nieuws