NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zuid-Europese krekel duikt op in Nederland

  rails.jpg

  Langs het spoor bij treinstation Ede-Wageningen is deze maand een krekel waargenomen die veel voorkomt in Zuid-Europa, maar die nog niet eerder in Nederland was gevonden. Dat meldde maandag het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis in Leiden.

  Insectenonderzoeker Jaap Bouwman hoorde het diertje voor het eerst op 19 augustus. Na enig speurwerk ontdekte hij dat het Eumodicogryllus bordigalensis moest zijn, een soort die algemeen voorkomt in het zuiden van Europa en de laatste jaren steeds vaker in noordelijker streken opduikt.

  Inmiddels is de krekel herhaaldelijk waargenomen in Duitsland en Tsjechië, en nu dus voor het eerst ook in Nederland. Omdat het diertje kennelijk een voorliefde heeft voor spoorwegterreinen, wordt als Nederlandse naam spoorkrekel voorgesteld.

  Hoe de krekel zich verspreidt, is nog onduidelijk. Vermoedelijk liften de dieren mee met treinen. Maar aangezien jonge dieren ook vleugels hebben waarmee zij kunnen vliegen, is het ook mogelijk dat zij zich op natuurlijke wijze verspreiden.

  Begin augustus werd in de buurt van Rotterdam al de kiezelsprinkhaan gevonden, ook een nieuwe soort in Nederland. De laatste jaren rukken volgens NCB Naturalis steeds meer zuidelijke krekels en sprinkhanen op naar het noorden, waarschijnlijk door stijgende temperaturen.

  Geplaatst in: Nieuws