NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zuurstofgebrek verstikt bodem Grevelingenmeer

  dode krab
  foto: veryfunnyindeed

  Door zuurstofgebrek zijn de afgelopen maanden opnieuw grote aantallen zeedieren doodgegaan in het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Dat zegt de stichting Anemoon, een organisatie die opkomt voor het leven in zee en brak water, in Trouw.

  Door het ontbreken van stroming en het opwarmen van het zeewater is op grotere diepte een ernstig gebrek aan zuurstof ontstaan. Duikers noemen het onderwatergebied nabij Den Osse een ‘deathzone’, omdat de bodem er bezaaid ligt met dode wormen, zeeanemonen, schelpdieren en krabben.

  Water mengt niet

  Ook meldt Stichting Anemoon op Nature Today dat het al jaren slecht gaat met de leefomstandigheden in het Grevelingenmeer. De getijdenstromingen zijn verdwenen door de aanleg van de Grevelingen- en Brouwersdam. Wanneer in de zomer het water opwarmt ontstaat er daardoor een zogenaamde springlaag of thermocline. Dat is een scheidingslaag in het water waarbij het warme water aan het oppervlak niet meer mengt met het koude water op de bodem. Op die manier wordt er geen zuurstof meer van boven naar beneden verplaatst. Onder de circa 10 meter diepte ontstaat en zuurstoftekort waardoor de dieren die niet kunnen vluchten, sterven.

  Bron: ANP, Nature Today, Stichting Anemoon

  Geplaatst in: Nieuws