NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zwanen zoeken nieuw thuis

  vv_newsimg_165897.jpg

  Ruim honderd in beslag genomen knobbelzwanen die eigenlijk voor de slacht waren bestemd, zoeken een nieuw thuis. De vogels zijn eind 2004 in beslag genomen bij een illegale zwanenhouder uit Utrecht. De knobbelzwaan is een beschermde diersoort.

  Doordat tiijdelijke opvang prijzig is, heeft het ministerie van LNV nu de Dierenbescherming gevraagd mee te zoeken naar adoptie-ouders. De zwanen kunnen niet meer vliegen en moeten wel enige ruimte tot hun beschikking hebben. Gedacht wordt aan kinderboerderijen.

  Ondanks de beschermde status van de knobbelzwaan telt Nederland twee zwanenhouderijen, waar honderden zwanen worden vetgemest voor hun vlees, veren en vel. Als de dieren drie jaar oud zijn worden ze geslacht. Zwanen kunnen 25 jaar oud worden.

  De producten vinden vooral aftrek in Frankrijk en Duitsland, waar zwanenvlees als een exclusieve lekkernij wordt beschouwd. De beesten worden buiten gehouden en zijn geleewiekt (blijvend gekortwiekt). 

  Volgens Niels Dorland van de Dierenbescherming is het onverteerbaar dat in Nederland op deze wijze nog zwanen worden gehouden. ,,Van de ene kant beschermen we de zwaan en van de andere kant houden we ze gewoon voor consumptie. Dat rijmt niet met elkaar.’’

  Bron: Algemeen Dagblad

  Geplaatst in: Nieuws