Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwanen zoeken nieuw thuis

  •  
13-02-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_165897.jpg
Ruim honderd in beslag genomen knobbelzwanen die eigenlijk voor de slacht waren bestemd, zoeken een nieuw thuis. De vogels zijn eind 2004 in beslag genomen bij een illegale zwanenhouder uit Utrecht. De knobbelzwaan is een beschermde diersoort.
Doordat tiijdelijke opvang prijzig is, heeft het ministerie van LNV nu de Dierenbescherming gevraagd mee te zoeken naar adoptie-ouders. De zwanen kunnen niet meer vliegen en moeten wel enige ruimte tot hun beschikking hebben. Gedacht wordt aan kinderboerderijen.
Ondanks de beschermde status van de knobbelzwaan telt Nederland twee zwanenhouderijen, waar honderden zwanen worden vetgemest voor hun vlees, veren en vel. Als de dieren drie jaar oud zijn worden ze geslacht. Zwanen kunnen 25 jaar oud worden.
De producten vinden vooral aftrek in Frankrijk en Duitsland, waar zwanenvlees als een exclusieve lekkernij wordt beschouwd. De beesten worden buiten gehouden en zijn geleewiekt (blijvend gekortwiekt). 
Volgens Niels Dorland van de Dierenbescherming is het onverteerbaar dat in Nederland op deze wijze nog zwanen worden gehouden. ,,Van de ene kant beschermen we de zwaan en van de andere kant houden we ze gewoon voor consumptie. Dat rijmt niet met elkaar.’’
Bron: Algemeen Dagblad

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.