NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • #Zwerfie ontvangt Ereprijs

  Ereprijs_verkleind_SAM_0444.jpg

  Peter Smith, de  man van de '#zwerfie' heeft vanochtend tijdens de radiouitzending de Vroege Vogels Ereprijs ontvangen. Smith is al vier jaar de drijvende kracht achter allerlei projecten om zwerfvuil op te ruimen om daarmee de groei van de 'Plastic Soup' te stoppen.

  Smith bouwde eerder een enorme wereldbol van vijf meter uit plastic wegwerpflesjes en sinds begin van dit jaar propageert hij de #zwerfie. Analoog aan de 'selfie' - het zelfportret op social media - is er de foto die je met je mobiele telefoon maakt van een stuk zwerfvuil. De bedoeling is duidelijk, zegt Peter Smith: "Als 25% van de Nederlanders één stuk zwerfvuil per dag opruimt dan is ons land na 3 dagen schoon! Dan krijgen we een zwerfvuil tekort....

  Komende week staat in de Tweede Kamer de statiegeldproblematiek (weer) op de agenda. Als al het statiegeld wordt afgeschaft, waar de detailhandel een enorme lobby voor voert, dan zal de hoeveelheid zwerfvuil alleen maar toenemen. Vandaar dat de #zwerfie-campagne nu extra nodig is.

  Geplaatst in: Nieuws