Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwerfstenen en zandlagen

  •  
09-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
zandlagen

© Aardlagen in het Lutterzand

Het verleden heeft concrete sporen achter gelaten in het Twentse landschap. Nog steeds komen er grote zwerfstenen boven, die hier achtergelaten zijn door het landijs in de voorlaatste ijstijd. In het Lutterzand zie je juist tekenen van de laatste ijstijd. In de wand van de rivier de Dinkel zijn aardlagen te zien die 20.000 jaar oud zijn.

Stenen uit Scandinavië

Bij de aanleg van de A1 in Twente zijn grote zwerfstenen boven gekomen. In het arboretum (bomentuin) bij De Lutte zijn de verschillende stenen bij elkaar geplaatst. Aan de hand van de structuur van de stenen is de herkomst te achterhalen.
Conservator Eric Mulder van natuurmuseum Natura Docet Wonderrryck Twente : “Deskundigen hebben de structuur van het gesteente vergeleken met de structuur van rotsformaties in Scandinavië. Het is interessant om te bedenken waarom de stenen van verschillende plekken komen. Het kan bijvoorbeeld dat er bepaalde warmtepieken zijn geweest tijdens de ijstijd waarbij de gletsjers zijn gesmolten, waarna er weer nieuwe gletsjers kwamen met andere stenen”.

Aardlagen lezen

Het Lutterzand is een stuifzandgebied waar de rivier de Dinkel doorheen stroomt. In de laatste ijstijd had de wind hier vrij spel waardoor er zandverstuivingen zijn ontstaan. In de zandlagen is terug te zien wanneer er een warmere periode was, want dan is er meer humus-overblijfsel in de laag te zien. Natuurgids Jos Bruns komt al zijn hele leven in dit gebied. Op sommige plekken zijn de aardlagen beter te zien dan op andere plekken. Jos Bruns: “Het is als een geschiedenisboek waarvan op sommige plekken de bladzijdes zijn weggewaaid”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.