NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Zwerm bijen strijkt neer in vliegtuig

  895164bc86.jpg
  Fotograaf: pagie1944

  Een zwerm bijen heeft voor overlast gezorgd op de King Shaka-luchthaven in de Zuid-Afrikaanse stad Durban. De insecten waren massaal neergestreken in de motor van een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Mango. Die trommelde experts op om de circa 20.000 bijen te verwijderen, bericht nieuwssite News24.

  Door de ongebruikelijke bestemming van de bijen liepen drie vluchten vertraging op. Het bedrijf dat de bijen moest verwijderen, sprak over een ‘hectische' operatie. Zo duurde het even voordat het team toestemming kreeg bij het vliegtuig te werken. Ook mochten bepaalde hulpmiddelen niet worden gebruikt uit angst dat het toestel schade zou kunnen oplopen. Een expert zei tegen News24 dat de bijen waarschijnlijk alleen een tussenstop maakten in de motor.

  Ook in Nederland kunnen bijen massaal gaan zwermen maar dat is altijd in het voorjaar. Bijenvolken vermeerderen zichzelf door zich voor een deel af te splitsen. Voordat dit kan gebeuren moeten er op een gegeven moment nieuwe koninginnen geboren worden. Net voor het uitkomen van de nieuwe koninginnen vertrekt een groot deel van het volk, samen met de oude koningin, die een nieuwe plek gaan zoeken om te wonen.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws