Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Met de RV Dreissena het Markermeer op

  •  
06-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Boot Uva RV Dreissena

© RV Dreissena, de onderzoeksboot van de UvA. Fotograaf: Merlijn Schneiders

Het wordt wel eens de achtertuin van Amsterdam genoemd, het IJmeer en het Markermeer. Dit is de perfecte plek voor onderzoek naar onderwaterleven. En dat gebeurt sinds kort met een uiterst moderne onderzoeksboot: de RV Dreissena. De boot is door UvA onderzoekers bijeengesprokkeld via crowdfunding.

Markermeer

Het Markermeer is meer dat door mensenhanden is gemaakt. Tevens is het een deltagebied van grote rivieren en kan het model staan voor veel andere aquatische ecosystemen, overal ter wereld. Onderzoek naar deze kunstmatige meren is essentieel, omdat steeds meer mensen op aarde afhankelijk worden van de ecosysteemdiensten die deze plekken bieden, zoals onder andere drinkwater.

UvA

De UvA onderzoekers van het Department of Freshwater & Marine Ecology brengen de gesteldheid van het Markermeer in kaart. Zo doen ze onderzoek naar de voedselketen in het meer. Als in kaart is gebracht wat er exact leeft en wie wat eet kan er uiteindelijk een conclusie worden getrokken over wat er mogelijkerwijs in de basis misgaat.
Die kennis is volgens hard nodig, omdat het gebied nu niet voldoet aan de eisen van de EU. De omstandigheden voor onder meer vogels en vissen zijn op dit moment niet goed genoeg.

RV Dreissena

De nieuwe onderzoeksboot is vernoemd naar het geslacht van mosseltjes uit de familie van de Dreissenidae. Daartoe behoren ook de driehoeksmossel en de quaggamossel, die allebei een sleutelrol spelen in de veranderende ecologie van het Markermeer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.