Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

160 soorten salamanders

  •  
11-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3330 keer bekeken
  •  
1280px-Salamandra_salamandra_BM3.jpg

© Foto vuursalamander: Jerzy Opio?a

In Nederland komen vijf inheemse soorten salamanders voor. Wereldwijd zijn dat er honderden, met de gekste namen en uiterlijkheden. Max Sparreboom werkt al meer dan veertig jaar aan salamanders en komt in ‘het internationaal jaar van de salamander’ met het misschien wel meest complete boek ooit: ‘Salamanders of the Old World’.
Nederland
In ons land komen de kleine watersalamander, de alpenwatersalamander, kamsalamander, vinpootsalamander en de ernstig bedreigde vuursalamander voor. Die laatste is de enige landsalamander.
Vuursalamnder
Vuursalamander
De vuursalamander is geelzwart gekleurd, en met zijn 16 centimeter de grootste salamandersoort die in Nederland voorkomt. In Zuid-Limburg leeft de soort aan de noordwestelijke rand van zijn verspreidingsgebied. Sinds 2008 werden hier ineens meerdere dode vuursalamanders gevonden. De situatie werd dusdanig ernstig, dat in 2012 werd besloten om de resterende dieren uit de natuur veilig te stellen en in gevangenschap onder te brengen. Het blijkt dat een nieuwe schimmel de vuursalamander bedreigt.
Salamanders in je eigen tuin?
Bekijk de video of lees de tips voor een salamander-vriendelijke tuin.
Titel: The Salamanders of Europe, Asia and Northern Africa
Auteurs: Max Sparreboom
Uitgever: KNNVISBN:  978-90-5011-4851
Aantal Blz. 432
Prijs € 125,00
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.