NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 160 soorten salamanders

  1280px-Salamandra_salamandra_BM3.jpg
  Foto vuursalamander: Jerzy Opio?a

  In Nederland komen vijf inheemse soorten salamanders voor. Wereldwijd zijn dat er honderden, met de gekste namen en uiterlijkheden. Max Sparreboom werkt al meer dan veertig jaar aan salamanders en komt in ‘het internationaal jaar van de salamander’ met het misschien wel meest complete boek ooit: ‘Salamanders of the Old World’.

  Nederland
  In ons land komen de kleine watersalamander, de alpenwatersalamander, kamsalamander, vinpootsalamander en de ernstig bedreigde vuursalamander voor. Die laatste is de enige landsalamander.  Vuursalamander
  De vuursalamander is geelzwart gekleurd, en met zijn 16 centimeter de grootste salamandersoort die in Nederland voorkomt. In Zuid-Limburg leeft de soort aan de noordwestelijke rand van zijn verspreidingsgebied. Sinds 2008 werden hier ineens meerdere dode vuursalamanders gevonden. De situatie werd dusdanig ernstig, dat in 2012 werd besloten om de resterende dieren uit de natuur veilig te stellen en in gevangenschap onder te brengen. Het blijkt dat een nieuwe schimmel de vuursalamander bedreigt.

  Salamanders in je eigen tuin?
  Bekijk de video of lees de tips voor een salamander-vriendelijke tuin.


  Titel: The Salamanders of Europe, Asia and Northern Africa
  Auteurs: Max Sparreboom
  Uitgever: KNNVISBN:  978-90-5011-4851
  Aantal Blz. 432
  Prijs € 125,00

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media