NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • 2017 was goed jaar voor veel paddenstoelen

  Paddenstoelen flat
  Gewone zwavelkop. Fotograaf: ladylove40

  2017 was een goed jaar voor veel paddenstoelen. Na een paddenstoelenrijke zomer werd deze trend ook in het najaar doorgetrokken. De temperaturen waren over het algemeen gunstig en ook de hoeveelheid neerslag deed veel soorten prima gedijen, zo legde de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag uit op de website Nature Today.

  Gunstige condities paddenstoelen

  Plaatselijk veel regen en relatief koel weer zorgde deze zomer voor een klimaat waarin paddenstoelen zoals de boleet en de gordijnzwam opkwamen. Die gunstige condities zetten zich door in september, hoewel de grote hoeveelheid neerslag niet gunstig was voor alle paddenstoelensoorten. In oktober nam de neerslag wat af, waardoor de bossen vol stonden met paddenstoelen. De omstandigheden verschilden wel erg, omdat er grote regionale verschillen waren in neerslagcijfers.

  Beter dan 2016

  Al met al verging het paddenstoelen dit jaar veel beter dan in 2016, toen er volgens de Nederlandse Mycologische Vereniging sprake was van een “ronduit slecht paddenstoelenjaar". Toen was er sprake van relatief warm weer, waardoor er meer insecten waren. Die doen zich graag tegoed aan paddenstoelen.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws